Leasing af bil

Hvis du ønsker at lease en bil enten til privat eller til dit arbejde, er det næsten som at anskaffe sig en bil selv – men også kun næsten. I denne artikel vil vi gerne gøre dig opmærksom på, hvordan det foregår, og hvad man skal holde øje med.

Sådan foregår leasing

Hvis du f.eks. gerne vil leje en bil hos viabiler, snakker du med dem eller kontakter en repræsentant via deres hjemmeside. Der får du betingelserne at vide, og du bliver højst sandsynligt stillet overfor en af disse 2 former for leasing:

  • Finansiel leasing. Denne form for leasing foregår principielt på samme som at købe en bil på afbetaling. Ligesom med et regulært bilkøb er det dig, der råder over og ejer bilen, så du skal også selv stå for reparationer osv. Ved endt aftale (eller hvis du afbryder forløbet tidligt) betaler du restbeløbet ud, og bilen forbliver din.
  • Operationel leasing. Som navnet måske antyder, er operationel leasing ensbetydende med, at du har brugsretten – altså den ”operationelle ret” – på bilen, imens tredjepart, i dette tilfælde leasingfirmaet, står som den rent faktiske ejer.

Værdi og afbetaling ved operationel leasing

En operationel aftale løber over en vis tidsperiode, f.eks. 5 år, og du betaler et fast beløb per måned til selskabet. Dette er IKKE et afdrag, men et beløb, der svarer til det gennemsnitlige værditab i den periode, du råder over bilen. Her er et eksempel:

Lad os sige, at du leaser en bil, der er 200.000 værd, over en periode på 3 år. Bilen anslås at have en værdi på 56.000 ved aftalens udløb. Det giver en difference på 144.000, som du skal betale tilbage over denne 3 års periode – altså 4000 om måneden. Ved endt aftale leverer du bilen tilbage – så let er det.

Afbrydelse af leasing før tid

Der, hvor det kan blive en smule teknisk, er i det tilfælde, at du ønsker at afbryde leasing-aftalen før tid. For selvom du betaler et fast beløb hver måned, svarer det jo ikke til bilens reelle værdi. En bil mister ca. halvdelen af sin værdi indenfor det første år, og afbryder du leasing-aftalen dér, har du jo ikke betalt nok tilbage og skal derfor betale differencen.

Med udgangspunkt i tallene overfor: Efter et år er din leasede bil til 200.000 i realiteten 100.000 værd. Men du har kun betalt 12 x 4.000 om måneden tilbage, altså 48.000 og skylder derfor 52.000.

Fordele og ulemper

Fordelene ved leasing er til at få øje på – det er f.eks. en udgift, der er spredt ud over længere tid, og så er service af bilen som regel inkluderet i en oprationel leasingaftale. Derudover skal man ikke bekymre sig om restværdien af sin bil.

Det gør til gengæld også, at man ikke kan tjene penge på bilen, så derfor skal man gøre op med sig selv, om det så bedre kan betale sig slet og ret at købe. Det anslåede tab af bilens værdi er måske (sandsynligvis) sat højere end det rent faktiske værditab, da det er der, leasing-firmaerne tjener deres penge.

Tags from the story
More from Sponsoreret indhold

Tre ting, du kan give din kæreste i gave

Mange mænd er nok enige om, at det kan være rigtig svært...
Read More

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *